Kategorie

15.01.2011

Pizza pełnoziarnista

W lecie uwielbiam pizzę ze świeżymi pomidorami, ale dzisiaj proponuję wersję zimową z pomidorami z puszki. Może nie ma takiego samego uroku jak wersja letnia, ale jak się nie ma co się lubi ... 




Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 Jajko
  • około 1,5 szklanki mleka wymieszanego z wodą
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli


Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 80-100 g przecieru pomidorowego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • liście bazylii


Wykonanie:

Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Dodać rozbełtane jajko i oliwę i wymieszać. Lekko podgrzać wodę z mlekiem i stopniowo dolewać do mąki, tak aby powstało gładkie ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrasta przygotować sos. Pomidory w puszce odsączyć na sitku. Zalewę, która nam została wlać do garnuszka i dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Gotować na małym ogniu aż sos zredukuje swoją objętość mniej więcej o połowę. Pod koniec dodać suszoną bazylię. Odstawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować jak najcieńszy placek. Każdy placek posmarować połową sosu, położyć na sosie odsączone, pokrojone pomidory i takie składniki jak tylko mamy ochotę.

Pizzę piec w 220 stopniach przez około 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.