Kategorie

14.05.2010

Deser rabarbarowo-serowy z muesli

Zebra zaproponowała wspaniały konkurs.  Ponieważ o takim kamieniu marzę od dawna, zabrałam się szybko do roboty.  Deser wyszedł wspaniały, ale przecież to było jasne - rabarbar, granola i serek czy jogurt, mmm.
A do tego jeszcze te patriotyczne kolory :)


składniki:


  • 2 szklanki (220 g) obranego (ja nie obrałam) i pokrojonego na większe kawałki rabarbaru
  • 1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru
  • pół szklanki (125 ml) wody
  • pół łyżeczki cynamonu (dałam zamiast tego chlust wanilii)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, waniliowego lub greckiego lub serek homogenizowany
  • 1/3 szklanki podpieczonego muesli



Wykonanie:

W niedużym garnuszku umieścić rabarbar, cukier, wodę, cynamon. Zagotować i pogotować około 10 minut, aż rabarbar będzie mięciutki, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, schłodzić w lodówce.

Rabarbar podzielić, włożyć do szklanek, na wierzch wyłożyć jogurt, posypać muesli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.