Kategorie

29.06.2010

Deser truskawkowy

Deser ten powstał przy okazji robienia rolady.  Potem na stałe wszedł do naszego repertuaru domowego.  Nie ma się co dziwić.  Kremówka, truskawki, czy może być coś lepszego?



Składniki:


  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 500 g truskawek



Wykonanie:

Połowę odszypułkowanych i umytych truskawek miksujemy. Resztę kroimy na kawałki. Śmietanę ubić, pod koniec powoli dodawać cukier. Następnie powoli wlewać sos truskawkowy, cały czas ubijając. Wymieszać z kawałkami truskawek i wlać do szklaneczek. Schłodzić, udekorować truskawkami.

Można dodać żelatynę, w proporcjach tak jak w roladzie, ale gdy podajemy w szklankach/pucharkach myślę, że jest to zbędne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.