Zobaczyłam go u Majanki i już wiedziałam, że muszę go zrobić. Wiedziałam też, że będę go jadła sama, no może z mężem, bo dzieci rabarbarowi mówią zdecydowane NIE. A mają czego żałować, oj mają. Dzięki wanilii jest rewelacyjny. Mój ulubiony.
Składniki:
1 kg rabarbaru
250/300g cukru
pół laski wanilii (dałam 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do garnka o grubym dnie i podgrzewać aż zmięknie. Wtedy wsypać cukier i wyłuskane z laski wanilii ziarenka oraz cynamon. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Trwa to ok. 1,5 godziny lub dłużej (zależy od tego jaką chce się uzyskać konsystencję). W trakcie gotowania należy co jakiś czas mieszać masę rabarbarową. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno dokręcić. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.