Kategorie

26.06.2010

Kruszonka migdałowa z truskawkami

Na uczczenie świadectwa trzecioklasisty miała być tarta z Weekendowej Cukierni.  Jednak kiedy zaczęłam wyciągać kolejne kostki masła potrzebne do jej zrobienia lekko się przeraziłam.  Dlatego też powstał pomysł wykorzystania przepisu na crumble, które robiłam ostatnio i wykorzystania składników potrzebnych do tarty.  Efekt wspaniały.  Synio zjadł kruszonkę na śniadanie bo przecież w wakacje można wszystko, no prawie wszystko.



Składniki na około 5 porcji

na kruszonkę:

  • 85 g mąki pszennej razowej
  • 85 g uprażonych na patelni płatków migdałów
  • 45 g płatków owsianych 
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła


na owoce:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 750 g truskawek


Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, migdały, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi wymieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki.

Truskawki pokroić na połówki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok.

Następnie odcedzić sok, zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę.

Crumble piec 35-40 minut w 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.