Na uczczenie świadectwa trzecioklasisty miała być tarta z Weekendowej Cukierni. Jednak kiedy zaczęłam wyciągać kolejne kostki masła potrzebne do jej zrobienia lekko się przeraziłam. Dlatego też powstał pomysł wykorzystania przepisu na crumble, które robiłam ostatnio i wykorzystania składników potrzebnych do tarty. Efekt wspaniały. Synio zjadł kruszonkę na śniadanie bo przecież w wakacje można wszystko, no prawie wszystko.
Składniki na około 5 porcji na kruszonkę:
85 g mąki pszennej razowej
85 g uprażonych na patelni płatków migdałów
45 g płatków owsianych
40 g cukru
szczypta soli
60 g roztopionego masła
na owoce:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g cukru
750 g truskawek
Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, migdały, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi wymieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki. Truskawki pokroić na połówki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok. Następnie odcedzić sok, zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę. Crumble piec 35-40 minut w 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.