Kategorie

7.01.2010

Granola lekko kokosowa

W pracy możemy spotkać różnych ludzi.  Ja mam to szczęście, że spotkałam wiele osób przesympatycznych i z otwartym sercem.  Jedną z nich jest Jola, przewrażliwa, która jak by mogła uchyliłaby każdemu nieba, dzięki której od prawie 2 lat czytam przewspaniałe książki, a od kilku miesięcy odbywam rozmowy o kulinariach.
Dlatego właśnie specjalnie dla Ciebie Jolu powstała dzisiejsza granola (mam nadzieję, że zdążę przed Twoimi sobotnimi wypiekami).  Kilka dni temu rozmawiałyśmy o śniadaniowych przysmakach i zastanawiałyśmy się, czy można dodać wiórki kokosowe do granoli.  Edysia przyszła nam z pomocą i na podstawie tego wpisu oraz moich poprzednich granoli (oraz oczywiście moich zapasów kuchennych, dlatego tak mało niektórych składników) powstała dzisiejsza mieszanka.




Składniki:


  • 350 g płatków owsianych
  • 160 g słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 110 gr dżemu jabłkowego (może być sok)



Wykonanie:


Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok 40-45 minut w 170 stopniach. Studzić w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.