Festiwal płatków owsianych nie mógł u mnie obyć się bez granoli. Moja pierwsza granola była robiona na podstawie przepisu znalezionego u Liski. Od tamtej pory przepis ten modyfikuję i wymyślam coraz to nowe smaki. Tym razem zamiast dać dżem jabłkowy, który zawsze dodaję dałam ten z moreli, dodałam też suszone morele, żeby dopełnić smaku.
Składniki:
250 g płatków owsianych
100 g słonecznika
50 g sezamu
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 g dżemu morelowego
50 g moreli suszonych
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 st C. Wszystkie składniki (oprócz moreli) wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku. Dodać posiekane morele, ponownie wyieszać Przełożyć do szczelnego pojemnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.