26.05.2010

Granola morelowa

Festiwal płatków owsianych nie mógł u mnie obyć się bez granoli. Moja pierwsza granola była robiona na podstawie przepisu znalezionego u Liski.  Od tamtej pory przepis ten modyfikuję i wymyślam coraz to nowe smaki. Tym razem zamiast dać dżem jabłkowy, który zawsze dodaję dałam ten z moreli, dodałam też suszone morele, żeby dopełnić smaku.



Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 g dżemu morelowego
  • 50 g moreli suszonych



Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 150 st C.
Wszystkie składniki (oprócz moreli) wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką.
Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku. Dodać posiekane morele, ponownie wyieszać Przełożyć do szczelnego pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...