Przepis na to niby zwykłe danie pochodzi z książki "Kuchnia z bukietem przypraw". Niewielki dodatek egzotycznych przypraw, sprawił, że zwykły kurczak miał niezwykły smak. Autor poleca podawać pierś z grillowanym porem, a dokładniej jego białą częścią. Jednak ja podawałam z sałatką z czerwonej papryki, owoców i kminu rzymskiego, również z tej książki.
Składniki:
800 g piersi kurczaka
sok z 1/2 cytryny
kawałek imbiru długości 2.5 cm
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
3 łyżki sake lub wytrawnego sherry (opcjonalnie)
Wykonanie: Imbir utrzeć na tarce do sera. Wymieszać w dużej misce z sosem sojowym, alkoholem (jeśli używamy), cukrem i sokiem z cytryny. Dodać piersi i marynować 3-4 godziny w lodówce (ja robiłam wieczorem i marynowały się przez noc i pół dnia), od czasu do czasu mieszając. W piekarniku na gorącym grillu piec mięso 5 minut z każdej strony, uważając, żeby nie wysuszyć (ja nie piekłam tylko smażyłam bez tłuszczu na patelni grillowej). Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.