Składniki :
- 15 g suszonych borowików
- 300 ml wrzątku
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 225 g ryżu do risotto
- 600 ml bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 250 g świeżych mieszanych grzybów (dałam pieczarki)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Na zieleninę:
2 łyżki oliwy
2 zabki czosnku, posiekane
250 g świeżego szpinaku (dałam mrożony)
sól
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Bulion warzywny postawić na małym ogniu, tak aby cały czas był gorący. Podgrzać łyżkę oliwy w dużym garnku, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż i gotować kolejną minutę. Dodawać po chochelce bulionu za każdym razem kiedy cały płyn się wchłonie. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Namoczone grzyby wyjąc z wrzątku i dodać do risotto. Stopniowo dodawać wywar z moczonych grzybów i dalej gotować aż cały płyn się wchłonie.
W międzyczasie podgrzać pozostały olej i kawałek masła na patelni. Podsmażyć posiekane świeże grzyby na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Podsmażone grzyby dodać z pietruszką, parmezanem i resztą masła do risotto, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Na patelni podsmażyć czosnek na oliwie. Dodać szpinak i dusić przez 2-3 minuty (ja swój podgrzewałam, aż się rozmroził i zagrzał), doprawić do smaku.
Risotto wyłożyć do naczynia i na wierzch wyłożyć szpinak. Można posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.