Kategorie

24.06.2009

Leśne placuszki

Czy jest coś milszego niż odpoczynek na łonie natury?  No i jak do tego nie pada i można pozachwycać się owocami lasu samodzielnie zbieranymi, śpiwem ptaków i spacerkiem z dzieciakami?  A po tym wszystkim pochłonąć super kolację a następnie powtórkę na śniadanie z tychże owoców właśnie?  Placuszki robiłam już setki razy i nawet już publikowałam je na blogu, ale teraz wakacyjna wersja.


 


Składniki (robię zawsze z podwójnej porcji):

  • 7,5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 17,5 dag maślanki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • owoce - jagody, kilka poziomek, truskawki


Wykonanie:

Wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier. W drugim naczyniu rozbełtać olej, maślankę, jajko i esencję. Odstawić na chwilkę. W mące zrobić wgłębienie, wlać płynne składniki i wyrobić ciasto. (Ja robiłam wszystko w garnku, więc bez wgłębienia a ciasto po prostu wymieszałam łyżką).

Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jednej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Podawać z owocami (dałam zmiksowane truskawki + reszta owoców w całości)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.