Po świąteczno-noworocznych obżarstwach proponuję lekkie śniadanie. Podpatrzone u Grumków. Polecam bo jest przepyszne. Do zrobienia omletu użyłam dyni zamarynowej jesienią.
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
marynowana dynia w kostkach
cukier puder do smaku
tymianek
masło (dałam olej)
Marynowana dynia: cukier puder do smaku, 3 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, dynia pokrojona w kostkę.
Wykonanie: Zamarynować dynię: wodę i ocet zagotować, wrzucić dynię, odrobinę cukru pudru i gotować kilka minut. Jedno żółtko oddzielić od białka. Żółtko roztrzepać z drugim jajkiem i wymieszać z mąką, cukrem pudrem i tymiankiem. Połączyć z ubitym białkiem, delikatnie mieszając. Wylać na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć z jednej strony na złoty kolor. Przełożyć omlet na drugą stronę, dodać kostki dyni i zapiec w piekarniku (albo usmażyć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.