Kategorie

3.01.2011

Omlet z marynowaną dynią

Po świąteczno-noworocznych obżarstwach proponuję lekkie śniadanie.  Podpatrzone u Grumków.  Polecam bo jest przepyszne.  Do zrobienia omletu użyłam dyni zamarynowej jesienią.

 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • marynowana dynia w kostkach
  • cukier puder do smaku
  • tymianek
  • masło (dałam olej)

Marynowana dynia: cukier puder do smaku, 3 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, dynia pokrojona w kostkę.


Wykonanie:
Zamarynować dynię: wodę i ocet zagotować, wrzucić dynię, odrobinę cukru pudru i gotować kilka minut. Jedno żółtko oddzielić od białka. Żółtko roztrzepać z drugim jajkiem i wymieszać z mąką, cukrem pudrem i tymiankiem. Połączyć z ubitym białkiem, delikatnie mieszając. Wylać na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć z jednej strony na złoty kolor. Przełożyć omlet na drugą stronę, dodać kostki dyni i zapiec w piekarniku (albo usmażyć).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.