Rozpoczęła się kolejna kulinarna podróż u Grumków. Ten sos przyda
się jak znalazł. Jeśli chcecie można dodać do niego 1 zieloną paprykę,
pokrojoną na kawałki i kawałki ananasa. Wtedy będzie jak znalazł do
ryżu czy makaronu. Moja wersja jest ciemna, a to dlatego, że użyłam
ciemnego sosu sojowego.
Składniki:
1/3 filiżanki octu lub octu ryżowego (ten daje lepszy rezultat)
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 4 łyżeczkami wody
Wykonanie: Wymieszać ocet, cukier, ketchup i sos sojowy i doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić dokładnie w wodzie i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i przez chwilę pogotować tak, aby sos zgęstniał. Jeśli chcemy uzyskać gęściejszy sos zwiększamy ilość mąki kukurydzianej do 4 łyżeczek, zachowują ilość wody. Jeśli chcecie można też dodać do niego 1 zieloną paprykę, pokrojoną na kawałki i kawałki ananasa już po dodaniu mąki kukurydzianej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.