Kategorie

4.01.2011

Sos słodko-kwaśny

Rozpoczęła się kolejna kulinarna podróż u GrumkówTen sos przyda się jak znalazł. Jeśli chcecie można dodać do niego 1 zieloną paprykę, pokrojoną na kawałki i kawałki ananasa.  Wtedy będzie jak znalazł do ryżu czy makaronu.  Moja wersja jest ciemna, a to dlatego, że użyłam ciemnego sosu sojowego. 



Składniki:

  • 1/3 filiżanki octu lub octu ryżowego (ten daje lepszy rezultat)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 4 łyżeczkami wody


Wykonanie:

Wymieszać ocet, cukier, ketchup i sos sojowy i doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić dokładnie w wodzie i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i przez chwilę pogotować tak, aby sos zgęstniał.

Jeśli chcemy uzyskać gęściejszy sos zwiększamy ilość mąki kukurydzianej do 4 łyżeczek, zachowują ilość wody. Jeśli chcecie można też dodać do niego 1 zieloną paprykę, pokrojoną na kawałki i kawałki ananasa już po dodaniu mąki kukurydzianej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.