W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy nam Ania z Mojej Małej Kuchni. Zaproponowała chlebek, z którego bardzo ucieszył się mój synio "O mamo, nareszcie biały chleb". Zresztą reszta rodzinki też się nie smuciła. Bochenki cudnie rosły, a w piekarniku po prostu przeszłe same siebie. Wkładałam dość rozlane ciasto do piekarnika, a wyjęłam pięknie wyrośnięte i nic a nic nie oklapłe bochenki (czy jak stwierdził mój małżonek długie buły).
Specjalnie do tego wypieku kupiłam doniczkę rozmarynu, w której jak się okazało było tylko 5 g roślinki. Mimo wszystko wyszło bardzo pysznie.
biga:
- 65 g letniej wody
- 2 g drożdży instant
- 100 g zwykłej mąki pszennej
Składniki bigi mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin.
ciasto właściwe:
- cała biga
- 300 g letniej wody
- 5 g drożdży instant
- 500 g zwykłej mąki pszennej
- 65 g oliwy z oliwek
- 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
- 15 g soli
Mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość.
Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy między bochenkami około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Następnie studzimy na kratce.
Możemy też ciasto wykorzystać do zrobienia "Grissini rosmarino" czyli rozmarynowych włoskich paluszków.
W tym celu przygotowujemy sobie miseczkę z wodą i osobną z grubą solą oraz pędzelek.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy w formie kwadratu 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia (pamiętamy by zostawić odstępy między nimi około 1-2 cm). Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą.
Pieczemy w temperaturze 170 C przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.