Kategorie

7.02.2009

Pieczony dorsz z pomidorami

Przepis na rybkę to kombinacja tego co akurat miałam w lodówce ( i szafkach) oraz lektury książki kucharskiej i kilku stron internetowych.  A efekt - bardzo smaczne.  No i zawsze to odmiana od zwykłej ryby ociekającej tłuszczem i wstrętnego zapachu unoszącego się kuchni jeszcze następnmego dnia po smażeniu.  A tym razem zapach tymianku unosił się po całym mieszkaniu.



Składniki:

dorsz (ja dałam filety)
ziemniaki
pomidory (ja dałam z puszki bo innych nie miałam)
oliwa z oliwek
tymianek
sól czosnkowa
cebula
sok z cytryny

Wykonanie:

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić. Rybę pokroić w dość duże kawałki, oprószyć solą czosnkową i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Ziemniaki pokroić w plastry. W garnku oblać je oliwą (nie za dużo) i wymieszać z tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć na dno pomidory w kawałkach, posypać je tymiankiem, na to kawałki ryby, cebulkę i na wierzch ziemniaki (u mnie na wierzchu była cebulka, ale to tylko dlatego, że wcześniej o niej zapomniałam). Naczynie przykryć i całość piec przez około 30-40 minut.