Składniki (na 8-10 placków):
- 1 jajko
- 1 filiżanka mąki
- 1 łyżka cukru
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 filiżanki maślanki (dałąm kefir)
- 2 łyżki masła, stopionego i ostudzonego
- 1 filiżanka jagód, malin, porzeczek (mogą też być rozmrożone owoce)
- olej, masło do smażenia
Wykonanie:
W miseczce rozetrzeć cukier ze skórką, aż stanie się jasno żółty i nabierze zapachu.
W dużej misce rozmieszać jajko, maślankę i masło. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać aż się wszystko połączy. Ciasto może mieć grudki, lepiej je tak zostawić niż za bardzo je wymieszać. Kilkoma ruchami wmieszać jagody, nie trzeba za bardzo mieszać.
Rozgrzać patelnię a na niej olej lub masło. Nakładać łyżką ciasto na patelnię. Smażyć aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć. Wyłożyć usmażone placuszki do naczynia żaroodpornego i trzymać w cieple podczas gdy smażymy pozostałe.
Placuszki podawać z sosem klonowym lub posłodzonym mascarpone z dodadkiem soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.