Kategorie

9.06.2009

Racuszki z ricottą i truskawkami

Ainsley Harriot stał się moim ulubieńcem od czasów Ready Steday Cook w BBC Prime.  Wielka szkoda, że już tego kanału nie można u nas oglądać.  Na całe szczęście w Kuchni TV Ainsley nadal jest i z wielką przyjemnością oglądam jego Ekspres dla Smakoszy.
A placuszki?  No cóż podczas obiadu słyszałam tylko mlaskanie, odgłosy zachwytu i prośby "Mamo daj jeście jednego klacuszka" (tak, tak klacuszka)
Sezon Truskawkowy jak widać w pełni.




Składniki:

  • truskawki

Syrop:
  • 150 ml soku pomarańczowego 
  • 1 owoc anyżu gwiazdkowego
  • łyżeczka nasion kminku
  • kilka łyżek cukru

Ciasto:
  • 175 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 250g serka ricotta

(można dodać trochę cukru, ale ja nie dałam)

  • olej do smażenia


Wykonanie:

W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpuścił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.

Przygotować ciasto
Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniając łyżką od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.