Kategorie

5.01.2011

Sos hoisin

Kolejny sos o chińskich korzeniach.  Ten nazywany jest też chińskim sosem do barbecue.  Często używa się go do marynowania czy potraw stir-fries. Dodaję go oczywiście do akcji Z Widelcem po Azji.  Przepis pochodzi z tej strony.



Składniki:

  • 4 łyżki sosu sojowego (dałam ciemny)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 20 kropli chińskiego ostrego sosu, habenero lub jalepeno
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu


Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Początkowo będzie się wydawać, że się to nie uda, ale w końcu wszystkie składniki ładnie się połączą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.