Kategorie

6.02.2011

Placuszki z dziurką

Placuszki robione przez mojego męża i córcię.  Doskonałe na podwieczorek lub lekki obiad.



 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1 szczypcie: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, soli
  • 4 - 5 jabłek
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy przez środek na plasterki o grubości 1 cm (lub nieco mniejszej). Wycinamy ze środka każdego plasterka gniazdo nasienne (ja użyłam maleńkiego kółka od piernikowej foremki choinkowej).

Jajka i mleko mieszamy, aby się dokładnie połączyły. Stopniowo dodajemy mąkę i przyprawy cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest już gładkie wkładamy kawałki jabłka, obtaczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe posypane dużą ilością cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.