To
popisowe ciasto mojej siostry. Mamy taką małą tradycję, że jak
zjeżdżamy do niej z wizytą, mój mąż zawsze wyprosi na wieczorne
pogaduszki tę tartę. Przepis znaleziony w "Pieprz i Sól" i mam
wrażenie, że tam nie nazywał się tartą. Ponieważ my tak ją nazywamy tak
więc zostanie.
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1/2 łyżeczki imbiru (tym razem dałam świeży, ale można dać też sproszkowany)
125 g masła
5 - 6 jabłek
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
50 ml kremówki
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie cukier
Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poddusić. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Masło, proszek do pieczenia, mąkę, imbir i masło posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę wyłożyć na formę do tarty (formę można lekko posmarować masłem). Na ciasto wyłożyć podprażone jabłka i pokruszyć na nie pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ubić kremówkę z cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.