Kategorie

25.02.2011

Zapiekane muszle

Dzisiaj znowu ponamawiam Was do jedzenia makaronu. Danie banalne w wykonaniu, szybciutko się je robi i do tego smaczne.  Jak stwierdził mój syn to taka wersja spaghetti.  Chyba ma rację, bo składniki identyczne, tylko nieco inaczej podane.



Składniki:

  • 250 g makaronu muszle
  • 700 g mielonego mięsa (dałam szynkę)
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • bazylia, sól, pieprz
  • tarty ser żółty


Wykonanie:


Makaron gotujemy al dente. Ugotowany oblewamy zimną wodą i muszle wykładamy pojedynczo. Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Pomidory z puszki wyjmujemy, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszamy i chwilę razem smażymy. Sos z puszki pomidorów mieszamy z bazylią i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.