Kategorie

20.04.2011

Zakwas na żurek

To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu.  W tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Poleczki (rok temu korzystała z niego moja mama i mówiła, że był cudowny).  Zgodnie z radami Polki użyłam zakwasu żytniego zamiast chleba.  Trzeba pamiętać, że jeżeli zakwas zmieni kolor na brunatny trzeba go będzie wylać.  Udany zakwas jest jasny i lekko octowy.

 

Składniki:

* 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
* 4 ząbki czosnku
* 8 kulek ziela angielskiego
* 8 kulek czarnego pieprzu
* 8 kulek jałowca
* 4 liście laurowe
* kawałek skórki razowego chleba
* 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
* duże naczynie kamionkowe
* kawałek gazy lub muślinu
* sznurek

Wykonanie:
Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Przelewamy do naczynia i dodajemy wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz skórkę chleba. Mieszamy.
Naczynie przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np tuż obok kaloryfera).
Raz dziennie zakwas mieszamy.

Po około 3 dniach powinien być gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.