Przed
każdym Bożym Narodzeniem robię z dziećmi pierniczki. Strasznie nas to
wciąga. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku przygotujemy
wielkanocną wersję takiej wspólnej zabawy. I tak oto na podstawie 3 różnych przepisów (1,2,3) powstały nasze cytrynowe ciasteczka. Smakują wspaniale, a lukrowanie przejęła już tym razem córcia :)
Składniki: * 130g masła w temperaturze pokojowej * 1 jajko * 15 g cukru waniliowego * 85g cukru * 220 g mąki * sok z całej cytryny * skórka otarta z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki siekamy i następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, każdą wkładamy w woreczek lub zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na znacznie krócej. Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy i wycinamy wzorki. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10 minut w 190 st.C na blado-złoty kolor. Lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.