Już
kilka dni temu obiecałam, że uraczę Was jagodami. Długo zastanawiałam
się, co powinnam przygotować na początek jagodowego sezonu. Wybór padł
na serniczki pokazane przez Małgosię. Zrezygnowałam jednak z kruszonki.
Składniki: * 1 jajko * 50g cukru pudru * 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej) * 2 łyżki ajerkoniaku (niekoniecznie) * skórka z 1 cytryny * 250g twarogu 3-krotnie mielonego * ok. ½ szkl. jagód i poziomek Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać kolejno: maizenę, ajerkoniak i skórkę z cytryny. Na sam koniec wmieszać bardzo delikatnie twaróg (jeśli robotem to na niskich obrotach). Rozlać masę na podpieczone spody. Na środek każdej wyłożyć po 1 łyżeczce jagód. Piec ok. 30 min. W 180 st.C. Serniczki (w papierkach) w miarę szybko wyjąć z formy mufinkowej (gdy tylko przestaną parzyć w dłonie). Dostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.