Składniki:
* 1 jajko
* 50g cukru pudru
* 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
* 2 łyżki ajerkoniaku (niekoniecznie)
* skórka z 1 cytryny
* 250g twarogu 3-krotnie mielonego
* ok. ½ szkl. jagód i poziomek
Wykonanie:
Jajko utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać kolejno: maizenę, ajerkoniak i skórkę z cytryny. Na sam koniec wmieszać bardzo delikatnie twaróg (jeśli robotem to na niskich obrotach).
Rozlać masę na podpieczone spody. Na środek każdej wyłożyć po 1 łyżeczce jagód.
Piec ok. 30 min. W 180 st.C. Serniczki (w papierkach) w miarę szybko wyjąć z formy mufinkowej (gdy tylko przestaną parzyć w dłonie). Dostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.