Kategorie

1.07.2011

Drożdżówki kokosowe z porzeczkami

Rok temu przekonałam się, że połączenie kokosa i porzeczek jest obłędne.  W tym roku pomyślałam, że przygotuję chłopakom na wyprawę rowerową drożdżówki w takim właśnie smaku.  Robiłam bez lukru, żeby w drodze nie musieli martwić się o mycie rąk, ale myślę, że te właśnie, lekko kwaskowate bułki powinny być polane lukrem.  Przepis na ciasto na podstawie tego przepisu  a kształty podejrzane u Dorotuś.



Składniki:

  • 285 g maki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • ok 90 ml mleka
  • 45 g masła roslinnego (dałam zwykłe i je rozpuściłam)
  • 8 łyżeczek cukru (jeżeli robimy bez lukru należy dać drugie tyle)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 130 gram porzeczek
  • lukier


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.  Wszystkie składniki (poza porzeczkami) wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy.  Kiedy ciasto jest już sprężyste, wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.  W międzyczasie myjemy porzeczki i pozbawiamy je korzonków.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części.  Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt naleśnika.  Na naleśniku kładziemy porzeczki i rolujemy. 



Na motylki:
Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód.  


Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku mniej więcej 2 cm.   



Skrzydełka wywijamy i gotowe.


Na serca:
Naleśnik składamy na pół.  

Rozcinamy, od "całej" strony, zostawiając na końcu ok. 2 - 3 cm.


 Wywijamy rozcięte części, formujemy dół w kształt serca i gotowe.



Drożdżówki smarujemy drobiną mleka lub rozbełtanego jajka i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.  Po przestudzeniu możemy polać lukrem.

Lukier robimy z cukru pudru dokładnie wymieszanego z odrobiną mleka czy wody.  W tym przepisie nie polecam lukru cytrynowego, ze względu na użyte owoce.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.