Kategorie

7.07.2011

Powidła jagodowe

Idealne, a do tego banalne w przygotowaniu.  Pamiętajcie tylko, że powidła troszkę zgęstnieją po wystygnięciu.  Przepis to moja niewielka modyfikacja przepisu Asi. Z tej ilości wychodzi jeden mały słoiczek.



 

Składniki:

* 300 g jagód
* 1 łyżka wody
* 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( lub 1 - 2 ziarenka)
* 100 g cukru 

Wykonanie:

Jagody przebrać i włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę wody, dodać kardamon i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć (np. w stopniowo rozgrzewanym piekarniku lub w gorącej wodzie). Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.