Dzisiaj
wpis gościnny. Ciasto od mojej Mamy. Nie byle jakie ciasto, bo byłą to
jedna z lepszych wuzetek jakie jadłam. Nie wiem skąd Mama ma ten
przepis, ale polecam z całego serca. Mamuś dziękuję za pyszne ciacho i
za przepis. No i polecam się na przyszłość :)
Składniki:
Biszkopt:
* 7 jaj,
* 1, szkl maki
* 1,5 szkl cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać nadal, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać pozostałe składniki razem przesiane przez sito, wymieszać. Ja pozwalam sobie lekko zmiksować, bo ciężko jest wymieszać mąkę z pianą. Po ostygnięciu przekroić na pół, nawilżyć. Najprościej np. sokiem z grapefruita.
Masa:
* 1 l śmietany 30%
* 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szkl wody,
* ½ soku z cytryny
* 4 cukry waniliowe lub 65 g domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
* kakao
* ew. bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy, ubijając dodawać sok z cytryny a na koniec ostudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół, udekorować ciasto w środku i na górze, posypać kakao. Można udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.