Kategorie

25.10.2011

Dyniowe lasagne z gorgonzolą i orzechami

Przepis powstał z kilku powodów.  Zacznę od końca.  Ania pokazała makaron z dynią i serem pleśniowym.  Przypomniałam sobie też o tej sałatce.  Potem obejrzałam jeszcze moją książkę o makaronach i tak oto powstało to danie, w sam raz na dzisiejszy światowy dzień makaronu (bo, że trwa dyniowy tydzień, to chyba już wiadomo;).  W pierwszej chwili miałam wątpliwości, potem jednak posmakowało.  Spróbował nawet mój syn i stwierdził, że gdyby nie było nic innego, to by zjadł.  Przeszkadzał mu zapach gorgonzoli.


 

Składniki:

  • 4 płaty lasagne
  • 300 g pieczonej dyni
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • ser żółty (na wierzch)


Wykonanie:


Gotujemy płaty lasagne przez około 3 minuty. Z upieczonej dyni robimy pure, ugniatając ją tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Mieszamy kawałki gorgonzoli z jeszcze ciepłą dynią, tak aby ser się trochę rozpuścił. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy farsz. Dno naczynia smarujemy delikatnie oliwą. Kładziemy pierwszy płat makaronu, na to farsz, znowu płat i tak do końca. Na górę kładziemy makaron, który posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 5 -8 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.