Kolejny
przepis podpatrzony we wrześniowej kuchni. A raczej nie przepis, a
pomysł na wywar. Polecam serdecznie, bo risotto zrobione na takim
wywarze, jest do szpiku kości dyniowe ;)
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
1 mały bakłażan
1/2 dyni piżmowej (można użyć innej odmiany)
1 szalotka
1 marchewka
1 cebula
oliwa
Wykonanie:
Dynię obieramy i zachowujemy skórkę. Ze skórki, marchewki i cebuli gotujemy przez około 15 - 20 minut wywar. Szalotkę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodajemy ryż i chwilę smażymy, aż ryż zrobi się przezroczysty. Dodajemy stopniowo wywar i mieszamy. Kolejną porcję dodajemy dopiero po tym, jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Pamiętamy o mieszaniu. W międzyczasie dynię i bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa muszą stać się miękkie. Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy podduszone warzywa i gotujemy jeszcze chwilę razem. Możemy dodać starty ser, ale ja podałam bez niczego. Posypałam jedynie posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.