Składniki:
Spód:
- 200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa serowa:
- 200 g serka waniliowego
- 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
Wierzch:
- 200 g białej czekolady (nie dałam)
- 5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36% (nie dałam)
- 100 - 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych
Wykonanie:
Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową:
Sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.
Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:
Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje. (ja nie dawałam polewy z czekolady, a jedynie posypałam jeszcze ciepły sernik pokrojoną śliwką w czekoladzie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.