Kategorie

20.10.2011

Sernik stracciatella

Zobaczyłam u Szarlotka i przepadłam, chociaż koniec końców, nie zrobiłam dokładnie tak jak ona.  Wykorzystałam jedynie (albo aż?)  pomysł, przepis na spód, bo masę zrobiłam na podstawie tego przepisu.




Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód:

  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 6 łyżek  drobnego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
  • 1,25 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 ml szklanki śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany 30 %



Wykonanie:

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać!

Składniki (bez czekolady) na masę serową (które powinny mieć temperaturę pokojową) zmiksować na gładki krem. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Czekoladę posiekać i delikatnie wmieszać do masy. Masę serową wylać delikatnie na spód. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny.

Sernik studzimy najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjmujemy. Przygotujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy na małym ogniu z kremówką cały czas mieszając. Kiedy polewa zacznie błyszczeć, zdjąć z ognia. Delikatnie przestudzić, a następnie wylać na przestudzony sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stał przez noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.