Kategorie

13.11.2011

Bigos

Na pewno w każdym domu robi się go inaczej.  W każdym też inaczej smakuje.  Oto bigos robiony przez mojego męża, z moją niewielką pomocą (kroiłam mięso).  Wpis oczywiście w ramach Gotowania po polsku.


 


Składniki:

  • białej kapusty (ilość według uznania, daliśmy 1 główkę)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • ocet
  • kiełbasa (ilość według uznania, daliśmy 1 pętko)
  • pieczarki (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
  • mięso wieprzowe (ilość według uznania, daliśmy 20 dag)
  • boczek wędzony (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
  • 1 - 2 marchewki
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego



Wykonanie:

Posiekać kapustę. Włożyć poszatkowaną do garnka, dodać wodę, tak aby tylko przykryła kapustę, odrobinę soli i octu. Chwilę podgotować. Odcedzić. Podlać kapustę odrobiną wody, dodać ziele i liść i gotować pod przykryciem. Na patelni podsmażyć boczek i mięso pokrojone w kostkę. Podsmażone dodać do gotującej się kapusty. Następnie pokroić kiełbasę, podsmażyć i dodać do garnka. Tak samo zrobić z pieczarkami. Pokroić marchewkę w kostkę i dodać do garnka. Wszystko dusić razem, aż do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat, wymieszać i jeszcze razem podusić. Bigos odstawić do "przegryzienia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.