Składniki:
- białej kapusty (ilość według uznania, daliśmy 1 główkę)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- ocet
- kiełbasa (ilość według uznania, daliśmy 1 pętko)
- pieczarki (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
- mięso wieprzowe (ilość według uznania, daliśmy 20 dag)
- boczek wędzony (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
- 1 - 2 marchewki
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Posiekać kapustę. Włożyć poszatkowaną do garnka, dodać wodę, tak aby tylko przykryła kapustę, odrobinę soli i octu. Chwilę podgotować. Odcedzić. Podlać kapustę odrobiną wody, dodać ziele i liść i gotować pod przykryciem. Na patelni podsmażyć boczek i mięso pokrojone w kostkę. Podsmażone dodać do gotującej się kapusty. Następnie pokroić kiełbasę, podsmażyć i dodać do garnka. Tak samo zrobić z pieczarkami. Pokroić marchewkę w kostkę i dodać do garnka. Wszystko dusić razem, aż do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat, wymieszać i jeszcze razem podusić. Bigos odstawić do "przegryzienia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.