Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana (w zależności od rodzaju ziemniaków, u mnie było to około 10 dag)
- 30 - 40 dag mięsa wieprzowego (mielonego)
- cebula
- sól, pieprz
Wykonanie:
Około ¾ porcji ziemniaków obrać, ugotować, wystudzić i rozgnieść. Pozostałą część ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce i odcedzić na lnianej ścierce. Następnie łączymy ziemniaki gotowane i tarte z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajek i soli do smaku. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.
Farsz - mięso gotujemy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kuleczki równej wielkości w każdej robimy dołek w który wkładamy farsz i rękami formujemy pyzę podobną do gomółki masła. Przygotowane pyzy wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy drewnianą łyżką na sito, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Podajemy do spożycia polane tłuszczem ze skwarkami i cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.