Kategorie

30.11.2011

Muffiny kokosowe

Zostaliśmy obdarowani ostatnio sporą ilością kokosów.  Pomyślałam, że prawdziwie kokosowe muffinki to będzie to.  Nie myliłam się.  Są wilgotne i zupełnie inne w smaku niż te, przygotowywane przy pomocy wiórek.



 

Składniki:

  • 1 kokos
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko



Wykonanie:

Kokos rozbijamy (tutaj jest genialna instrukcja). Ponieważ wiórki będą nam potrzebne, obieramy miąższ z brązowej otoczki. Nie musimy jednak zbyt dokładnie odciskać mleka.

W jednej misce mieszamy cukier, proszek, sodę i wszystkie powstałe wiórki. W drugiej mleko kokosowe, olej i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki, ale mogą pozostać grudki. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.