Dostałam ostatnio wspaniałą przesyłkę od firmy Kamis - pudło pełne przypraw z serii Specialite.
Cała gama zapachów i smaków. Na początek postanowiłam przygotować
pachnące, korzenne kakao, w sam raz na rozgrzanie. Teoretycznie możecie
wykorzystać do zrobienia takiego kakao przyprawy w proszku, ale
zapewniam Was, że to nie to samo. Zupełnie jak z domową przyprawą do
piernika. (Na końcu wpisu jest konkurs, nie przegapcie).
Składniki (na 4 porcje):
1 litr mleka
1 laska wanilii
1 cała gałka muszkatołowa
kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 - 2 owoce kardamonu
kilka goździków
miód
kostka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
przyprawa do kawy i deserów Kamis
1 - 2 łyżki kakao (niesłodzonego)
Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko. Wanilię kroimy na pół, wyjmujemy ziarenka. Ziarenka i laskę wkładamy do mleka. Kardamon rozłupujemy, ziarenka ucieramy w moździerzu i dodajemy do mleka. Ucieramy kawałek kory cynamonu oraz odrobinę gałki wprost do mleka. Dodajemy goździki, anyż. Całość zagotowujemy. Kakao przesiewamy do ciepłego mleka i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Wyjmujemy laskę wanilii, anyż i goździki. Całość dosładzamy do smaku miodem. Wlewamy do kubków. Ja na wierzch dałam odrobinę ubitego mleka i całość posypałam startą czekoladą i przyprawą do kawy i deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.