Kategorie

23.01.2012

Kruszonka jabłkowa z mandarynkami

Leniwy obiad, wyjęty z zamrażarki (nie, nie gotowce, a to, czego wcześniej było w nadmiarze), leniwa niedziela.  I nagle pytanie "A co z deserem? Zaraz tam napiszę w komentarzach, że się u blogerki najeść nie można.  Co robimy?  Kruszonkę?"  "A co mamy?"  Oto rezultat i przegląd zawartości szafek i lodówki.  Dzisiaj bez proporcji.  Owoce można dodać w ilości dowolnej, po dokładne proporcje do kruszonki zapraszam tutaj.





Składniki:
  • jabłka
  • mandarynki
  • żurawina (u mnie mrożona)
  • banany
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • płatki owsiane
  • mąka pszenna razowa
  • orzechy włoskie i laskowe
  • masło
  • cukier


Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie poddusić na patelni.  Wymieszać następnie z żurawiną.  Wyłożyć do naczynia.  Banany pokroić na plasterki.  Wyłożyć na jabłka i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.  Wyłożyć mandarynki podzielona na segmenty.  Przygotować kruszonkę.  Mąkę i płatki wyrobić palcami z zimnym masłem. Dodać posiekane orzechy i cukier.  Wymieszać.  Gotową kruszonką posypać owoce.  Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.