Składniki na ciasto:
- 300 g mąki żytniej graham 1850
- 280 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 60g oliwy z oliwek
- 370 - 400 g lodowato zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mieszamy w misce suche składniki, następnie dodajemy oliwę i wodę, dopóki mąka chłonie. Wyrabiamy gładkie ciasto przez 5-7 minut. Ciasto będzie lepkie, elastyczne i powinno ostawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i wkładamy ją na noc do lodówki. Można je tam trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki.
Wykładamy na powierzchnię dobrze obsypaną mąką i dzielimy na placki. Piekarnik z kamieniem (ja niestety nie mam) rozgrzewamy (to warto zacząć już wcześniej) do temperatury 240 stopni. Z każdego placka formujemy cienką, okrągłą pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut. Dajemy ulubione dodatki (nie zapominamy o sosie). Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, gdy brzegi będą upieczone ( około 12 - minut). Przed pieczeniem kolejnej pizzy dogrzewamy piekarnik.