Z
obiadu zostały mi 2 naleśniki. Na parapecie leżały pomarańcze. Nic
innego nie mogło w związku z tym powstać. Robiłam już wcześniej wersję
tego deseru, ale ta, dużo bardziej zbliżona do oryginału jest
rewelacyjna.
Składniki:
sok z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
50 g masła
20 g cukru
2 naleśniki
2 łyżki rumu
Wykonanie: W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy, skórkę, masło i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Naleśniki składamy w trójkąty. Układamy na patelni i zalewamy syropem. Smażymy przez kilka minut. Na koniec dolewamy rum i podpalamy. Czekamy, aż alkohol się wypali. Podajemy natychmiast, polane syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.