Kategorie

9.02.2012

Crepes Suzette

Z obiadu zostały mi 2 naleśniki. Na parapecie leżały pomarańcze.  Nic innego nie mogło w związku z tym powstać.  Robiłam już wcześniej wersję tego deseru, ale ta, dużo bardziej zbliżona do oryginału jest rewelacyjna.




Składniki:

  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 50 g masła
  • 20 g cukru
  • 2 naleśniki
  • 2 łyżki rumu


Wykonanie:

W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy, skórkę, masło i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Naleśniki składamy w trójkąty. Układamy na patelni i zalewamy syropem. Smażymy przez kilka minut. Na koniec dolewamy rum i podpalamy. Czekamy, aż alkohol się wypali. Podajemy natychmiast, polane syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.