Na czekoweeked chciałam zrobić deser czekoladowy według tego przepisu.
Jednak mleczko kokosowe, którego użyłam, nie zrobiło się tak gęste,
żebym mogła je ubić na pianę. Pomyślałam, że zużyję je w takim razie do
ciasta. Dosypywałam, mieszałam, wymyślałam i coś powstało. Ciasto
wyszło bardzo wilgotne, trochę mało słodkie, ale może to właśnie jest
jego zaletą?
Składniki:
320 ml mleczka kokosowego
1/8 filiżanki kakao
1/8 filiżanki kawy rozpuszczalnej (lub kakao)
90 g cukru (polecam dać 150 g)
150 g mąki pszennej
70 ml oleju
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Polewa:
60 g kremówki
60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie: Mleczko kokosowe wymieszać z jajkiem i olejem. Dodać przesiane kakao i zmieloną kawę rozpuszczalną. Wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą oraz cukier. Delikatnie wymieszać. Wlać do formy keksówki (23 x 9 cm). Piec w 195 stopniach przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest upieczone, przygotować polewę ganache. W garnuszku powoli rozpuszczać czekoladę i kremówkę cały czas mieszając. Kiedy polewa jest lśniąca wylać ją na upieczone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.