To
moje pierwsze pierogi z soczewicą, ale na pewno nie ostatnie.
Doprawiłam je świeżym zielonym pieprzem i kuminem. Cudowne połączenie.
Składniki na farsz:
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 - 2 łyżeczki zielonego pieprzu
1 łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
sól do smaku
2 - 3 cebule
olej
Wykonanie: Soczewicę gotujemy przez około 10 minut, do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, a następnie wykładamy na patelnię i odparowujemy. Zielony pieprz i kumin ucieramy w moździerzu. Dodajemy do soczewicy, doprawiamy do smaku solą. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie (od momentu kiedy wypłyną czekamy około minuty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.