Kategorie

5.03.2012

Pierogi z soczewicą

To moje pierwsze pierogi z soczewicą, ale na pewno nie ostatnie. Doprawiłam je świeżym zielonym pieprzem i kuminem.  Cudowne połączenie.




Składniki na farsz:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 - 2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 - 3 cebule
  • olej

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy przez około 10 minut, do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, a następnie wykładamy na patelnię i odparowujemy. Zielony pieprz i kumin ucieramy w moździerzu. Dodajemy do soczewicy, doprawiamy do smaku solą.



Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie (od momentu kiedy wypłyną czekamy około minuty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.