Kategorie

1.04.2012

Zakwas na żurek

Oto kolejny przepis na zakwas na żurek.  Wzorowałam się na zeszłorocznym przepisie, podejrzanym u Eweliny.  Tym razem jednak, zakwas robiłam na zakwasie chlebowym.  Zdecydowanie szybciej i trzeba uważać, żeby nie czekać zbyt długo.  2 dni wystarczą.




Składniki:

  • 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki dokarmionego zakwasu
  • 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody



Wykonanie:
Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Przelewamy do naczynia i dodajemy zakwas, wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy.
Naczynie przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np tuż obok kaloryfera).
Raz dziennie zakwas mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.