Oto kolejny przepis na zakwas na żurek. Wzorowałam się na zeszłorocznym przepisie, podejrzanym u Eweliny.
Tym razem jednak, zakwas robiłam na zakwasie chlebowym. Zdecydowanie
szybciej i trzeba uważać, żeby nie czekać zbyt długo. 2 dni wystarczą.
Składniki:
10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
8 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
4 liście laurowe
2 łyżki dokarmionego zakwasu
4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie: Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Przelewamy do naczynia i dodajemy zakwas, wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy. Naczynie przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np tuż obok kaloryfera). Raz dziennie zakwas mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.