Kategorie

12.06.2012

Razowe drożdżowe z rabarbarem i kruszonką



Mąka pełnoziarnista, w cieście zero cukru, odrobina w kruszonce.  No i rabarbar.  Na  śniadanie i nie tylko.





Składniki (na formę 21x26 cm):
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml syropu z agawy
  • 180 ml ciepłego mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
  • 75 ml oleju
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży instant

  • 400g rabarbaru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 - 3 łyżki cukru brązowego

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g cukru trzcinowego


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam w robocie przez około 5 minut). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki.  Wyrośnięte ciasto odgazować.  Wyłożyć na dnie formy i posmarować mlekiem.  W ciasto wcisnąć kawałki rabarbaru i posypać cukrem.  Z masła i mąki wyrobić kruszonkę.  Dodać cukier i wymieszać.  Posypać nią ciasto.  Przykryć.  Nastawić piekarnik na 190 stopni.  Ciasto piec około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.