Mąka pełnoziarnista, w cieście zero cukru, odrobina w kruszonce. No i rabarbar. Na śniadanie i nie tylko.
Składniki (na formę 21x26 cm):
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml syropu z agawy
- 180 ml ciepłego mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
- 75 ml oleju
- 1 jajko
- 7 g drożdży instant
- 400g rabarbaru
- 2 łyżki mleka
- 2 - 3 łyżki cukru brązowego
Kruszonka:
- 50 g masła
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam w robocie przez około
5 minut). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5
godziny.
Rabarbar
umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Wyrośnięte ciasto odgazować. Wyłożyć
na dnie formy i posmarować mlekiem. W ciasto wcisnąć kawałki rabarbaru i
posypać cukrem. Z masła i mąki wyrobić kruszonkę. Dodać cukier i
wymieszać. Posypać nią ciasto. Przykryć. Nastawić piekarnik na 190
stopni. Ciasto piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.