Kategorie

15.06.2012

Kompot z rabarbaru i żurawin


Świeży rabarbar, zamrożone żurawiny i jabłka, wszystko razy dwa.  Lekko kwaskowaty, ale pyszny.



 


Składniki:
  • 2 litry wody
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 garście żurawin
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru

 
Wykonanie:
Wodę gotujemy.  Rabarbar i jabłka myjemy i kroimy na cząstki (nie obieramy).  Do gotującej się wody wrzucamy rabarbar, jabłka i żurawinę.  Dosładzamy (ilość cukru możemy dostosować do swoich potrzeb).  Zagotowujemy ponownie i zdejmujemy z ognia.  Odstawiamy kompot od ostygnięcia.  Owoców nie wyjmujemy, dzięki temu kompot nabierze koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.