Kategorie

26.09.2012

Chlebki chapati

Weekend z Szalo.  Wspólne gotowanie, wspólne jedzenie i pogaduchy.  Bardzo lubię.  Chlebki też.  Zresztą nie tylko mi smakowały.  Idealne do domowego hummusu czy curry.  Posmakowały też pewnej 7-latce, która prosiła, aby zrobić jej takie chlebki do domu (bo załapała się już na ostatni).  Przepis z Encyklopedii Chleba Ch. Ingram.




Składniki:
  • 175 g mąki atta (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • masło ghee lub zwykłe do posmarowania (opcjonalnie)


Wykonanie:

Przesiać mąkę i sól do miski.  Dodać wodę i wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.  Dodać olej, wyrobić, a następnie wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię.  Wyrabiać przez 5 - 6 minut. (ja wyrabiałam w robocie)  Włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 30 minut.  Wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części.  Każdą część uformować w kulę.  Każdą kulę rozpłaszczyć i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 13 cm.  Rozgrzać patelnię o grubym dnie.  Z każdego placka obsypać nadmiar mąki i smażyć na suchej, gorącej patelni 30 - 60 sekund, aż placek lekko zbrązowieje i zaczną pojawiać się białe plamki.  Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund.  Powtórzyć czynność z każdym plackiem.  Usmażone chlebki trzymać w ściereczce, aby były ciepłe.  Można posmarować je roztopionym masłem ghee lub zwykłym.  Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.