Składniki:
- 175 g mąki atta (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka oleju
- masło ghee lub zwykłe do posmarowania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać wodę i wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Dodać olej, wyrobić, a następnie wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię. Wyrabiać przez 5 - 6 minut. (ja wyrabiałam w robocie) Włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 30 minut. Wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulę. Każdą kulę rozpłaszczyć i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 13 cm. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Z każdego placka obsypać nadmiar mąki i smażyć na suchej, gorącej patelni 30 - 60 sekund, aż placek lekko zbrązowieje i zaczną pojawiać się białe plamki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund. Powtórzyć czynność z każdym plackiem. Usmażone chlebki trzymać w ściereczce, aby były ciepłe. Można posmarować je roztopionym masłem ghee lub zwykłym. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.