Kategorie

24.09.2012

Gulasz z soczewicą

Bardzo lubimy gulasze. Pomyślałam więc, że trochę odmienię to danie. Zamiast zagęszczać sos mąką, dodałam soczewicę. Efekt był tak dobry, że aż sparzyłam sobie podniebienie podczas próbowania.



Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule (u mnie 1 cukrowa, 1 czerwona)
  • ok. 80 - 100 g czerwonej soczewicy (można dać więcej, aby sos był bardzo gęsty)
  • 2  marchewki
  • sól, pieprz, papryka
  • olej


Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na kawałki.  Cebule siekamy.  Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, aż się lekko zrumieni.  Wrzucamy do garnka (ja używałam szybkowaru, dlatego wszystko wylądowała w garnku równocześnie).  Na tej samej patelni smażymy cebulę.  Wrzucamy do mięsa.  Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka.  Dodajemy soczewicę i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso  (dałam trochę ponad 1 litr).  Lekko solimy. Gotujemy przez 20 minut, od momentu zagotowania (mowa o szybkowarze, w zwykłym garnku zajmie nam to znacznie dłużej).  Szybkowar otwieramy zgodnie z instrukcją i doprawiamy całość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.