Kategorie

13.09.2012

Jesienna kruszonka

Jesienne smaki, z kawą z cynamonem idealne na podwieczorek.  W nowym naczynku zakupionym na Europejskim Festiwalu Smaku.




Składniki:
  • 70 g masła
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g mieszanki orzechów (dałam migdały, orzechy włoskie i laskowe)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 500 g śliwek
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 - 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:
Masło i mąkę pszenną wyrobić palcami tak, aby powstała kruszonka.  Dodać cukier, cynamon i orzechy, wymieszać.  Owoce umyć.  Śliwki przepołowić i pozbawić pestek.  Jabłka pokroić na kawałki.  Owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.  Włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać kruszonką.  Piec w 200 stopniach około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.