Kategorie

4.08.2012

Drożdżówki serowe z malinami


Mój syn, razem z moim tatą przemierzyli ostatnio około 350 km na rowerach, w pielgrzymce do Częstochowy.  Na taką wyprawę, a przynajmniej na jej początek, przygotowałam im dwie partie drożdżówek.  Oto pierwsze z nich. Wykonane na podstawie tego Mirabelkowo - Liskowego przepisu.




Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (użyłam około 550, ale to zależy od rodzaju mąki)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • garść malin


Do posmarowania: roztrzepane jajko lub mleko




Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki (bez owoców) utrzeć.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.  Posmarować serem i posypać malinami.  Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku.  Kroić na około 1 - 2 cm kawałki.  Ułożyć je na blasze. Posmarować jajkiem lub mlekiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.