Kategorie

1.08.2012

Dżem morelowy



Dostaliśmy od cioci siatkę bardzo dojrzałych, ekologicznych moreli.  Przed nami wyjazd i brak możliwości przygotowywania dżemów przez dwa dni (a miałam straszną ochotę na jeden od Bei).  Na szczęście pektyna pomaga w takich sytuacjach.  Dżem wyszedł cudowny, chyba najbardziej lubię taki kolor dżemu (dyniowy jest prawie identyczny).




Wykonanie:
  • 2 kg moreli (waga pobraniu i bez pestek)
  • 500 g cukru
  • 15 g pektyny



Wykonanie:
Morele myjemy.  Następnie sparzamy wrzątkiem i wkładamy na chwilę do zimnej wody.  Obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek (moje były bardzo dojrzałe i rozpadły się podczas tych czynności).  Obrane morele wkładamy do garnka i zagotowujemy, mieszając.  Dodajemy część cukru i pektynę.  Zagotowujemy i gotujemy przez 5 - 10 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (polecam test zimnego talerzyka).   Dodajemy resztą cukru i zagotowujemy.  Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.  Odstawiamy do góry nogami na kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.