Kategorie

24.07.2012

Dżem z malin (bez pestek)



Rok temu przygotowałam dżem według przepisu Olgi Smile.  Ponieważ przeszkadzały nam w nim pestki, tym razem przygotowałam podobny w wersji bezpestkowej.




Składniki:
  • 2,5 - 3  kg malin
  • 800 g cukru (w zależności od słodyczy malin)
  • 15 g pektyny


Wykonanie:
Maliny przetrzeć przez gęste sito.  Powinniśmy otrzymać około 2 kg przetartych malin. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie.   Zagotować, dodać pektynę i połowę cukru.  Wymieszać i ponownie zagotować.  Gotować, mieszając, przez około 5 - 10 minut.  Dodać resztę cukru (do smaku), wymieszać i tylko zagotować.  Przełożyć do wyparzonych słoików (moje pieką się w piekarniku w 110 stopniach, przez cały czas przygotowywania dżemu), zakręcić (nakrętki gotuję i wycieram do sucha).  Postawić słoiki do góry dnem na kilkanaście minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.