Rok temu przygotowałam dżem według przepisu Olgi Smile. Ponieważ przeszkadzały nam w nim pestki, tym razem przygotowałam podobny w wersji bezpestkowej.
Składniki:
- 2,5 - 3 kg malin
- 800 g cukru (w zależności od słodyczy malin)
- 15 g pektyny
Wykonanie:
Maliny
przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać około 2 kg przetartych
malin. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować, dodać
pektynę i połowę cukru. Wymieszać i ponownie zagotować. Gotować,
mieszając, przez około 5 - 10 minut. Dodać resztę cukru (do smaku),
wymieszać i tylko zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików (moje
pieką się w piekarniku w 110 stopniach, przez cały czas przygotowywania
dżemu), zakręcić (nakrętki gotuję i wycieram do sucha). Postawić słoiki
do góry dnem na kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.